Mbo-studenten kruipen in de huid van mensen met dementie

3 jun 2021

Vandaag organiseerden Zorgcentrum Beek & Bos en Gilde Sociale Studies een VR experience ‘Into d’mentia’. Wat is dementie? Hoe ziet de leefwereld van een persoon met dementie eruit? En hoe kunnen zorgprofessionals hier het beste mee omgaan? Deze vragen stonden centraal tijdens de VR experience ‘Into d’mentia’.

Bbl-studenten Maatschappelijke Zorg en docenten van Gilde Sociale Studies kruipen samen met medewerkers van Zorgcentrum Beek & Bos in de huid van mensen met dementie. Middels de VR-bril is het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. Tijdens de experience onderzochten ze hoe zorgprofessionals mensen met dementie de beste belevingsgerichte zorg kunnen bieden. Door meer inzicht en begrip wordt de relatie tussen de zorgprofessional en de cliënt verdiepend en de kwaliteit van de zorg beter.

In Nederland leven op dit moment 270.000 mensen met dementie, waarvan 70% thuis woont. Zorgen voor iemand met dementie is een belastende taak. Dit geldt voor mantelzorgers en voor zorgprofessionals. Into D’mentia geeft een levensecht inzicht in dementie en vergroot daarmee het begrip. Gilde Sociale Studies wil deze experience integreren in het onderwijs om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op het echte werk.