De wensen van mensen met verstandelijke beperking komen uit

20 apr

Studenten Maatschappelijke Zorg van Gilde Sociale Studies in Venlo hebben €1.100,- opgehaald om wensen van mensen met een verstandelijke beperking in vervulling te laten gaan. Het bedrag is in de vorm van tegoedbonnen aangeboden bij Savelberg in Koningslust, waar het in ontvangst is genomen door vijf cliënten. De studenten hebben cadeautjes geknutseld voor de cliënten in de vorm van kijkdozen. Zo kunnen zij alvast uitkijken naar hun wens. Zodra het met de maatregelen mogelijk is worden de wensen uitgevoerd door Daelzicht Hartewensen.

Daelzicht Hartenwensen vervult bijzondere wensen van mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten kunnen zelf een wens indienen. De studenten van Gilde Sociale Studies hebben zich ingezet om bij te dragen aan het vervullen van een 50-tal wensen. Er is geld opgehaald door het zemen van ramen, inzamelen van lege flessen en het bakken van wafels.


Wil Ermers is werkzaam bij Daelzicht. Zij vond het een zeer geslaagde ochtend. “Het is mooi om te zien dat de studenten echt tijd en aandacht in het project hebben gestoken. Ook het geldbedrag dat er is opgehaald is geweldig! Hier kunnen wij nog wat van leren.” Voor de cliënten was het ook een bijzonder moment, vertelt Ermers. “Door de lockdown is er het afgelopen jaar weinig mogelijk geweest voor onze cliënten. Het bezoek van de studenten was dan ook een welkome verrassing! Erg bijzonder vond ik dat een aantal cliënten zich een vorige groep studenten nog kon herinneren. Ze wisten wat er ging gebeuren. Dat laat zien wat voor indruk dit project bij ze achterlaat.”


De wens van Marcel

Puk, student Maatschappelijke Zorg, is aan de slag gegaan met de wens van Marcel, een cliënt binnen Daelzicht. Zijn wens was om een dag naar de kinderboerderij te gaan. Puk heeft wafels gebakken en verkocht om geld in te zamelen voor de wens van Marcel. Ook heeft zij een kijkdoos gemaakt met daarin een kinderboerderij. Puk: “Normaal maken we opdrachten voor onszelf. Nu maak je iets voor iemand anders. Je kunt iemand echt een leuke dag bezorgen en op deze manier je steentje daaraan bijdragen. Dat maakt het veel leuker!”

Voorbeelden van andere wensen waar de studenten aan hebben bijgedragen is een ritje in een vrachtwagen, het volgen van een kookworkshop en een dagje naar het strand.


Lockdown

Een eerdere poging om wensen van cliënten te vervullen is door de lockdown in het water gevallen, zo vertelt Peter van Loon, docent Gilde Sociale Studies. “Vorig jaar april zou er een evenement georganiseerd worden door onze studenten in samenwerking met Daelzicht. Tijdens dit evenement zouden ter plekke wensen vervuld worden. Toen dit niet door kon gaan door de lockdown hebben we vooral gekeken naar wat wel mogelijk is.” Volgend jaar hoopt Van Loon alsnog het evenement te kunnen organiseren. “De relatie tussen opleiding en het werkveld vinden we erg belangrijk. De samenwerking met Daelzicht blijven we voortzetten en dan hopen we volgend jaar een evenement rondom het project Hartewensen kunnen organiseren.”